Σήμερα οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν μία πρόοδο, ιατρική και τεχνολογική, ώστε να επιτρέπουν στους ασθενείς γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητά τους. Η συνεργασία χειρουργικής, αναισθησιολογίας και τεχνολογίας, προσφέρουν άρτιες συνθήκες για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Η επιστήμη της Διατροφής, έρχεται να προσφέρει σ΄αυτή την συνεργασία, ενισχύοντας τον χρόνο αποθεραπείας. Φυσικά υπάρχει, για κάθε χειρουργική επέμβαση και ανάλογο Διατροφικό πρωτόκολλο.
Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε σε πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος. Κάθε χειρουργείο έχει την δική του προεγειρητική και μετεγχειρητική πορεία, κάθε ασθενής είναι μοναδικός και κάθε ενέργεια γίνεται προς όφελός του.
Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικός στόχος, αλλά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός πριν και μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενυδατώνουν, μειώνουν τις πιθανότητες φλεγμονής, βοηθούν στην επούλωση τραύματος. Όλα, γίνονται σε συνάρτηση με τον ασθενή.
Πριν το χειρουργείο.
Η Διατροφική προετοιμασία για χειρουργική επέμβαση, έχει ως στόχο να ενισχυθεί ο οργανισμός με θρεπτικά συστατικά. Αυτό δεν αφορά μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Ενίσχυση με θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν και στην διαχείριση του στρες.
-Η κατανάλωση πρωτεϊνών, είναι σημαντική πριν την επέμβαση. Είναι δομικό συστατικό ,εφόσον βρίσκεται σε κάθε κύτταρο, ιστό και όργανο του σώματος. Τα αμινοξέα από τις πρωτεΐνες, χρησιμοποιούνται για την ιστική και μυϊκή ανάπλαση. Το σώμα μας δεν αποθηκεύει τις πρωτεΐνες. Εδώ DRI θα βρείτε τη Συνιστώμενη Διατροφική Δόση (RDA).Καλό θα είναι όμως να μιλήσετε με τον γιατρό σας για τις προσωπικές ανάγκες, καθώς μπορεί να είναι διαφορετικές από την Συνιστώμενη Διατροφική Δόση.
Οι πρωτεΐνες, αποτρέπουν το οίδημα του αδύναμου μυϊκού τόνου λόγω κατακράτησης υγρών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση φυτικής πρωτεΐνης, βοηθά αποτελεσματικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Πηγές πρωτεϊνών είναι τα ζωικά προϊόντα καθώς και τα παράγωγά τους όπως κρέας, αυγό, τυρί, γάλα, ψάρι.
Φυσικά υπάρχουν και πηγές φυτικής πρωτεΐνης όπως τα όσπρια(φασόλια σόγιας, φακές, εντάμαμε),τα μανιτάρια, το τόφου.
– Υδατάνθρακες, δημητριακά ολικής άλεσης ,όπως ψωμί, ρύζι καστανό, κινόα, ξηροί καρποί, σκούρα πράσινα λαχανικά, Η κατανάλωση αυτής της διατροφικής ομάδας, ενισχύει τον οργανισμό όσον αφορά την ενέργεια που απαιτείται για την επούλωση και την πρόληψη της διάσπασης πρωτεϊνών/μυών και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειας, στην εγκεφαλική λειτουργία και στον μεταβολισμό των κυττάρων, στην ανάπτυξη ερυθρών αιμοσφαιρίων, καρδιαγγειακής λειτουργίας.
-Βιταμίνες Α,C,K καθώς και ψευδάργυρο. Βοηθούν στην πρόληψη της μόλυνσης και υποστηρίζουν την διαδικασία της επούλωσης, στην συντήρηση του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Κ είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος. Όσον αφορά την κατανάλωση τροφών με βιταμίνη Κ, καλό θα είναι να γίνει σε συνεννόηση με τον γιατρό.
Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο απαραίτητο καθώς μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη αναδόμηση των ιστών
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι γλυκοπατάτα, τα καρότα, το λάχανο, το σπανάκι, μπρόκολο, αυγά.
Τροφές με βιταμίνη C είναι οι πράσινες πιπεριές, το πορτοκάλι, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, ο αρακάς,η μαύρη σταφίδα.
Τροφές με βιταμίνη Κ είναι το μπρόκολο, το λάχανο, το τουρσί, το πράσινο μέρος από τα παντζάρια, κοτόπουλο
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το κρέας, τα όσπρια,οι ξηροί καρποί, οι σπόροι (σουσάμι, κολοκυθόσποροι),η μαύρη σοκολάτα, τα αυγά, τα δημητριακά ολικής άλεσης.
Ως αντιοξειδωτικό, ενεργή δράση έχει και η βιταμίνη Ε. Υποστηρίζει τις προσπάθειες του σώματος ενάντια στις ελεύθερες ρίζες .Τροφές με βιταμίνη Ε είναι οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, το ελαιόλαδο,το αβοκάντο.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D και ασβέστιο, προτείνονται συνήθως να καταναλώνονται περισσότερο σε ασθενείς που πρόκειται να κάνουν ορθοπεδικό χειρουργείο. Αυτή η οδηγία όμως δεν αποκλείει τη κατανάλωσή τους και για οποιοδήποτε άλλο χειρουργείο.
Οι ειδικοί συστήνουν, όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ένας οργανισμός για να βοηθηθεί προεγχειρητικά, να τα καταναλώνει μόνο μέσω της διατροφής. Η πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής καλό είναι να αποφεύγεται, για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά την διάρκεια της επέμβασης.
Επίσης η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ είναι μέσα στις κύριες συστάσεις
της προετοιμασίας για χειρουργείο.
Μετά το χειρουργείο.
Μία έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στο Clinical Nutrition από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) αναφέρει πως η καθυστέρηση της διατροφής και της ενυδάτωσης μπορεί να σταματήσει τις θεραπευτικές προσπάθειες του σώματος και να επηρεάσει το ανοσοποιητικό. Αναφέρει επίσης πως η μετεγχειρητική διατροφή δεν πρέπει να είναι και τόσο διαφορετική από την προεγχειρητική. Ωστόσο το ESPEN προτείνει την αύξηση της πρωτεΐνης για να υποστηρικτούν οι σωματικές ανάγκες στα νέα δεδομένα, καθώς και ενυδάτωσης. Η ταχεία κινητοποίηση του ασθενή ,θα βοηθήσει τον οργανισμό να επανέλθει. Όσο απουσιάζουν τα μετεγχειρητικά συμπτώματα της ζάλης, της ναυτίας η κινητοποίση γίνεται πιο εύκολη.
Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, κάθε ασθενής και κάθε χειρουργείο, έχουν την μοναδικότητά τους. Η συνεργασία των επιστημόνων Υγείας και Διατροφής με τον ασθενή, είναι η αρχή και το τέλος για να επιτευχθεί με επιτυχία το εκάστοτε χειρουργείο. Όλα και όλοι, προσαρμόζονται στις ανάγκες που παρουσιάζονται για την ομαλή πορεία.
Επειδή ένα πράγμα φαίνεται δύσκολο για εσάς, νομίζετε ότι είναι αδύνατο να το πετύχει κανείς.
Μάρκος Αυρήλιος
