Ξεκινά αθώα. Όταν κάποιος αποφασίσει για πρώτη φορά να ξεκινήσει δίαιτα, αρχίζει με τις καλύτερες προθέσεις. Διατροφή, άσκηση και πρόγραμμα. Και η αλήθεια είναι πως πετυχαίνει. Χάνονται κάποια επιπλέον κιλά και το αίσθημα είναι αρκετά ευχάριστο. Έτσι, εφόσον αυτό το σύστημα πέτυχε, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε και μία επόμενη φορά. Αυτή η σκέψη όμως,μ ας ”αγκιστρώνει’ ‘στο να πιστεύουμε ότι λειτουργεί κάθε φορά. Οι δίαιτες, δίνουν στους οπαδούς τους μία ”κενή” υπόσχεση που προσφέρει αρκετή ελπίδα να τις κρατήσουν, αλλά τελικά απογοητεύονται.

Σύμφωνα με μία μελέτη που κυκλοφόρησε το 2020,τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν για να διατηρήσουν μία μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων. Μ’αυτή την σκέψη ο άνθρωπος ανεβαίνει στο τραίνο της δίαιτας και δεν κατεβαίνει πουθενά. Κι αυτή η συνειδητοποίηση, φορτώνει με άλλη μία αποτυχία το κουτί των προσπαθειών μας για έναν καλύτερο εαυτό.

Τι είναι  ο Φαύλος Κύκλος της Δίαιτας

Είναι μία ”παγίδα” που πολλοί άνθρωποι πίανονται, μετά από επανάληψη της προσπάθειας για δίαιτα ή περιορισμό πρόσληψης τροφής ,με σκοπό την απώλεια βάρους.

Ο κύκλος πάει ως εξής:

  1. Περιορισμός του φαγητού στην προσπάθεια απώλειας βάρους.
  2. Το αίσθημα στέρησης και έντονης επιθυμίας για τα τρόφιμα που περιορίζονται, αυξάνεται.
  3. Ενδίδουμε στον πειρασμό και καταναλώνουμε τα απαγορευμένα τρόφιμα. Σκεφτόμαστε: ”ίσως δεν έπρεπε να το κάνω αυτό”. Το καταναλώνουμε γρήγορα και φυσικά, δεν υπάρχει καμία απόλαυση .Ενδεχομένως και να καταναλώσουμε περισσότερο πάλι σκεπτόμενοι ”αφού έφαγα λίγο γιατί να μην φάω ολόκληρο;”
  4. Για λίγο διάστημα νιώθουμε ευχάριστα.
  5. Η αίσθηση αυτή μεταβάλλεται και γίνεται ενοχές. Αισθανόμαστε άσχημα, άβολα, ότι αποτύχαμε και θυμωμένοι με τον εαυτό μας, γιατί δεν καταφέραμε να αντισταθούμε.
  6. Μπαίνουμε ξανά πάλι στον περιορισμό της τροφής για να καλύψουμε το λάθος του υπερφαγικού επεισοδίου.
  7. Ο κύκλος ξεκινάει και πάλι.

Το σώμα αρχίζει να ταλαιπωρείται. Συνήθως, όταν προσπαθεί κάποιος να χάσει βάρος, μειώνει τα πάντα και χάνεται άλιπη μυϊκή μάζα η οποία είναι σημαντική για την καύση θερμίδων και για την διατήρηση της μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους. Ο μεταβολικός ρυθμός αλλάζει, επιβραδύνεται, με συνέπεια και σε  συναισθηματικές μεταβολές. Έτσι, αισθάνεται πως οι πιθανότητές του για μία πιο υγιή και δραστήρια ζωή τελειώνουν, όταν τα διάφορα προγράμματα δίαιτας και άσκησης αποτυγχάνουν να οδηγήσουν σε διαρκή και επιτυχημένη απώλεια βάρους. Οποιαδήποτε λοιπόν προσπάθεια ,θα φαίνεται εξ αρχής αποτυχημένη, καθώς ο Φαύλος Κύκλος δεν έχει σταματήσει ποτέ.

Πώς να ξεφύγει κάποιος από τον Φαύλο Κύκλο

Ενδεχομένως, ορισμένοι να ταυτίστηκαν με το άρθρο. Καθώς επίσης και να ταύτισαν κι άλλα γεγονότα της ζωής τους με αυτή την τακτική.

Πολλοί άνθρωποι, ένιωσαν εχθρικά θα μπορούσα να πω, με το σώμα τους και την τακτική που ακολουθούν. Φαίνεται πως το φαγητό αποτελεί μία γρήγορη και σχετικά φθηνή, διέξοδο στα προβλήματά μας.

Το πρώτο βήμα για οτιδήποτε πιστεύουμε πως χρειάζεται αλλαγή, είναι η αποδοχή της ύπαρξής του. Επομένως ,εδώ χρειάζεται να αποδεχτούμε πως βρισκόμαστε σε Φαύλο Κύκλο. Από την στιγμή εκείνη, αρχίζει ένα ταξίδι με την βοήθεια Προπονητή Διατροφής. Η Προπονητική Διατροφής, ασχολείται με τέτοιου είδους δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Η Διατροφική Συμβουλευτική, παρεισφρύει στο κομμάτι του εαυτού που φαίνεται να ελέγχει την υπερφαγεία, την νηστεία, την παράλειψη γευμάτων.

Στην περίπτωση του Φαύλου Κύκλου, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της εξαρτημένης μάθησης. Ο νους έχει μάθει να παράγει την ίδια διατροφική συμπεριφορά. Ο εγκέφαλός μας, έχει την δυνατότητα να μάθει και να ξεμάθει.

Στην συνεργατική δουλειά μεταξύ του Συμβούλου Διατροφής και του ενδιαφερόμενου ,αποκαλύπτεται, ποιός είναι ο πραγματικός λόγος που κάποιος στρέφεται εναντίον του σώματός του μέσω άκαιρων ή και ακραίων διατροφικών επιλογών, καθώς και να ξεμάθει την συγκεκριμένη διατροφική στάση.

Έχει αναφερθεί και παλαιότερα άρθρα, ότι οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να απωλέσουμε κάποια επιπλέον κιλά. Γνωρίζουμε τι είναι κατάλληλο για το σώμα μας, την καθημερινότητά μας, την πείνα μας. Τι μας εμποδίζει να το ακολουθήσουμε; Γιατί, εφόσον το γνωρίζουμε ,το ξεκινάμε και το σταματάμε;

Φυσικά ,δεν αναφέρομαι σε όσους παρουσιάζουν θέματα υγείας. Αλλά ακόμα κι όσοι βρίσκονται σε μία τέτοια κατάσταση, ένας λόγος παραπάνω να ασχοληθούν με το ευ ζην ,το οποίο περιλαμβάνει σώμα και πνέυμα.

”Kοίταξε καλά μέσα σου. Υπάρχει μία πηγή δύναμης που θα ξεπηδά πάντα αν πάντα την κοιτάς.”

Μάρκος Αυρήλιος

ΠΗΓΕΣ:

www.episkepsy.gr

Ο-Φαύλος-Κύκλος-της-Δίαιτας