Η αγαπημένη περίοδος των περισσότερων ανθρώπων πλησιάζει. Οι καλοκαιρινές διακοπές αναμένονται με ανυπομονησία και προσδοκίες για ξεκούραση, χαλάρωση, νέες εμπειρίες, ταξίδια και στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτό το ευχάριστο διάλειμμα συνοδεύεται από έναν δύσκολο αποχωρισμό από τον θεραπευτή; Ο αποχωρισμός αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές και συναισθηματικά φορτισμένες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο άνθρωπος. Είναι μια στιγμή όπου οι άνθρωποι απομακρύνονται από άτομα, καταστάσεις ή τόπους που είναι σημαντικοί για αυτούς, δημιουργώντας ένα συναισθηματικό κενό και μια αίσθηση απώλειας.

Η έννοια του αποχωρισμού αρχίζει να διαμορφώνεται ήδη από την παιδική ηλικία, όταν το παιδί βιώνει τους πρώτους αποχωρισμούς από τη μητέρα ή τον βασικό φροντιστή είτε μικρής είτε μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτοί οι πρώτοι αποχωρισμοί είναι κρίσιμοι, καθώς βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την ικανότητα να αντέχει την απουσία και να διατηρεί εσωτερικά αντικείμενα. Το παιδί μαθαίνει να εσωτερικεύει την παρουσία του φροντιστή του και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, ακόμα και όταν αυτός δεν είναι φυσικά παρών.

Έτσι συμβαίνει και με τον θεραπευτή ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, ενός μεγάλου χρονικά διαλείμματος. Η θεραπευτική σχέση είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και βαθιές συναισθηματικές συνδέσεις που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο. Ο θεραπευτής γίνεται ένας σημαντικός παράγοντας στην ψυχική πραγματικότητα του θεραπευόμενου. Όταν λοιπόν προκύπτει η ανάγκη για αποχωρισμό από τον θεραπευτή, ακόμα και προσωρινά, η εμπειρία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Ο θεραπευόμενος αν και βιώνει δύσκολα συναισθήματα, είναι απαραίτητο να περάσει από το στάδιο αυτό, ώστε μελλοντικά, έχοντας εσωτερικεύσει σε σημαντικό βαθμό το θεραπευτή του, να μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν.

Η αποδοχή του αποχωρισμού ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας μπορεί να ενισχύσει την ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευόμενου. Αναγνωρίζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά του γύρω από αυτή τη συνθήκη, ο θεραπευόμενος μπορεί να τα επεξεργαστεί και έπειτα να τα μεταβολίσει. Αυτή η διαδικασία ενδυναμώνει τον θεραπευόμενο και τον προετοιμάζει για αποχωρισμούς που μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει αργότερα στη ζωή του.

Η ίδια η ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας εξάλλου αποτελεί έναν σημαντικό αποχωρισμό. Όταν η θεραπεία φτάνει στο τέλος της, ο θεραπευόμενος πρέπει να αντιμετωπίσει τον αποχωρισμό από τον θεραπευτή και τη θεραπευτική σχέση. Αυτός ο αποχωρισμός μπορεί να είναι φορτισμένος με συναισθήματα λύπης, ανασφάλειας, αλλά και ευγνωμοσύνης. Η επεξεργασία αυτών των συναισθημάτων και η αναγνώριση των επιτευγμάτων της θεραπείας βοηθούν τον θεραπευόμενο να αποχωριστεί με υγιή τρόπο και να προχωρήσει αυτόνομα στη ζωή του. Σαν οι διακοπές τελικά να αποτελούν πρόβες για την μεγάλη παράσταση, όπου η ψυχοθεραπευτική διαδικάσια θα φτάσει στο τέλος της.

Και κάπως έτσι έχοντας βιώσει αυτή την δυσφορική συνθήκη έρχεται η επιστροφή στη θεραπεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, η οποία είναι συχνά μια ανακουφιστική εμπειρία. Είναι σημαντικό το πρώτο διάστημα της επανένταξης στη θεραπευτική διαδικασία να εκφραστούν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις που προέκυψαν κατά την απουσία του θεραπευτή. Αυτή η ανασκόπηση μπορεί να βοηθήσει στην βαθύτερη κατανόηση της θεραπευτικής σχέσης και στη διεύρυνση της συναισθηματικής αντίληψης.

Τελικά, ο αποχωρισμός από τον θεραπευτή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μπορεί να αποτελέσει μια δοκιμασία, αλλά και μια πολύτιμη ευκαιρία για την ανάπτυξη της αυτονομίας και της εσωτερικής δύναμης του θεραπευόμενου. Αυτή η προσωρινή παύση μπορεί να αναδείξει τις προόδους που έχουν επιτευχθεί στη θεραπεία ή να φέρει στην επιφάνεια νέες πτυχές του ψυχισμού που χρήζουν διερεύνησης και κατανόησης. Σε κάθε περίπτωση με την υποστήριξη του θεραπευτή πριν και μετά το διάλειμμα των διακοπών, ο θεραπευόμενος μπορεί να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και τις σκέψεις του και να τα κατανοήσει. Έτσι, οι καλοκαιρινές διακοπές δεν αποτελούν απλώς μια διακοπή, αλλά και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της προσωπικής ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας. Άλλωστε η σχέση με το θεραπευτή παραμένει ισχυρή, σταθερή, απτόητη από το καλοκαιρινό αυτό διάλειμμα.

Η ομάδα της ΕπίΣ.Κ.Ε.Ψ.Υ. εύχεται σε όλους να πραγματοποιήσουν τις καλοκαιρινές διακοπές που φαντάζονται!   Καλό καλοκαίρι!

 

ΠΗΓΕΣ:

Επιμέλεια κειμένου:
Η Επιστημονική Ομάδα της Επί Σ.Κ.Ε.Ψ.Υ.