Και έφτασε η περίοδος των διακοπών. Κάποιες εβδομάδες ξεκούρασης ,ύστερα από έναν-ακόμα- δύσκολο χειμώνα, βρίσκονται μπροστά μας. Χαλαρή διάθεση, θάλασσα, ήλιος, ξεκούραση!

Και φαγητό……και ποτό……και παγωτό….

Εδώ λοιπόν, βρίσκεται μιά μικρή δυσκολία για όλους. Η προσπάθεια που έγινε τον χειμώνα για να φύγουν τα επιπλέον κιλά του εγκλεισμού, καλό θα είναι να παραμείνει  αποτελεσματική. Σίγουρα θα ξεφύγουμε με κάποιο μεζεδάκι, ένα ποτό, ένα αναψυκτικό…..

Για όλα υπάρχει και μία άλλη οπτική. Μπορούμε να διατηρήσουμε την χειμερινή μας προσπάθεια, σε καλό επίπεδο, και ταυτόχρονα να απολαύσουμε τα ΄΄παραπανίσια΄΄ καλοκαιρινά δώρα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η εστίαση στη διατροφή και την υγεία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, σίγουρα αποτελεί έναν κάπως απόμακρο στόχο(όσον αφορά τα ελληνικά δεδομένα).Κι αυτό γιατί μια παρέα, μια οικογένεια θα μαζευτούν για μία μπύρα, ένα ούζο κι αυτό θα φέρει και τα παρελκόμενα. Αυτό σημαίνει τηγανητά,΄΄μακροβούτια΄΄ με ψωμάκι στην ντοματοσαλάτα, και μεζέδες ασυναγώνιστης νοστιμιάς. Ενώ λοιπόν σύμφωνα με μία μελέτη, οι άνθρωποι τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερη τροφή το καλοκαίρι και περισσότερη τον χειμώνα, στην πατρίδα μας τα πράγματα έχουν μία διαφορετική πορεία.

Μία καλή πρόταση για να διατηρήσει κάποιος ένα επιθυμητό βάρος κατά το καλοκαίρι,ε ίναι να παραμένει σε φόρμα κάνοντας τακτική άσκηση. Φυσικά το κολύμπι, τα παιχνίδια στην θάλασσα βρίσκονται σε πρώτη θέση.

Σύμφωνα όμως με τον Διατροφολόγο-Βιοχημικό Shan M.Talbott(πρώην διευθυντή της Κλινικής Διατροφής του Πανεπιστημίου της Γιούτα) οι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα χωρίς άσκηση για 15 εβδομάδες, έχασαν 23 κιλά και οι ασκούμενοι έχασαν μόνο 6 σε περίπου 21 εβδομάδες. Είπε,πως είναι πολύ εύκολο να  κόψεις θερμίδες, παρά να τις κάψεις….

Πού καταλήγουμε επομένως;

Δεν πιστεύω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Ίσως να κάνει ο καθένας μας μία προσπάθεια η οποία δεν θα οδηγήσει σε αναστάτωση τον οργανισμό, εσωτερικά και εξωτερικά. Ακολουθούν ορισμένα ΄΄κόλπα΄΄,για να διατηρήσουμε την διατροφή και την υγεία μας στο προσωπικό μας επίπεδο.

  1. Υπολογίζουμε τις μερίδες

Ακολουθώντας μία υγιεινή διατροφή, δεν σημαίνει πως θα αφαιρέσουμε τα αγαπημένα μας τρόφιμα από το πιάτο μας. Σε μία ταβέρνα, ένα μεζεδοπωλείο, ή στην καντίνα της παραλίας,μ πορούμε να ζητήσουμε την μικρότερη ποσότητα από τις τηγανιτές πατάτες, ή τα τηγανιτά κολοκυθάκια ,περισσότερη σαλάτα. Εξάλλου χρειάζεται και ΄΄χώρος΄΄στο στομάχι μας για την δροσερή μπύρα ή το μυρωδάτο ούζο(για αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω).

     2.Στόχος για ένα απολαυστικό και υγιεινό πιάτο

Ναι, το καταλαβαίνω είναι πολλοί οι καλοκαιρινοί πειρασμοί. Ας σκεφτούμε όμως την ποικιλία σε χρώμα, γεύσεις, μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά. Ένα ιδανικό πιάτο περιγράφεται στην παρακάτω εικόνα

καλοκαιρινη διατροφη

3.Πρόσληψη καφεΐνης

Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Η καφεΐνη έχει ήπια διουρητική δράση, η οποία μπορεί να προκαλέσει συχνουρία. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη σ’ ένα ή δύο φλυτζάνια την ημέρα, για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

4.Δροσερό και υγιεινό φαγητό

Όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, είναι δελεαστικό ένα ανθρακούχο αναψυκτικό ή μία μπύρα. Ενώ αυτά-τα ανθρακούχα-λόγω της ζάχαρης που περιέχουν ,μπορούν να αναζωογονήσουν τον οργανισμό, η θρεπτική τους αξία δεν είναι υψηλή. Πέρα όμως από την ζάχαρη-εφόσον υπάρχουν στην αγορά και αναψυκτικά light ή με στέβια-η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στον οργανισμό μας, καθώς περιέχουν αρκετά από αυτά καφεΐνη(αναφέραμε τα της καφεΐνης παραπάνω)και ασπαρτάμη (ένα αμφιλεγόμενο συστατικό).Μπορούμε να διαλέξουμε ένα δροσιστικό smoothie ή έναν φρουτοχυμό. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι σε αφθονία και ποικιλία. Δεν συζητώ για την θρεπτική αξία και τα φυσικά ζάκχαρα!!

5.Δίαιτα τώρα;

Ας το σκεφτούμε καλύτερα….είναι μάλλον άκυρη αυτή η περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος δίαιτα. Είναι όμως πάντα καιρός για να κάνει διατροφή. Πώς; Αν υπάρχει διαθέσιμος Σύμβουλος Διατροφής(λόγω διακοπών)μπορεί να δώσει κάποιες ΄΄πρώτες βοήθειες΄΄ώστε να απολαύσει ο ενδιαφερόμενος τις διακοπές του χωρίς φόβους και ενοχές. Αλλιώς, λίγο ως πολύ, υπάρχει μία σχετική γνώση με το τι μπορεί να καταναλώσει κάποιος κατά την περίοδο των διακοπών .

6.Ενδιάμεσα γεύματα

Ένας ικανοποιητικός τρόπος να ΄΄ξεγελάμε ΄΄το μυαλό μας .Φρούτα, γιαούρτι, κράκερ ολικής με 1φέτα τυρί, είναι θαυμάσια ιδέα για ένα ενδιάμεσο γεύμα. Οι ξηροί καρποί, είναι κι αυτοί στην πρώτη γραμμή, αλλά λόγω ζέστης καλό θα είναι να αποφεύγονται. Ιδανικά θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με παστέλι.

7.Περισσότερη πρόσληψη υγρών.

Η καλοκαιρινή ζέστη, το παιχνίδι με τις ρακέτες, μπορεί να κάνει το σώμα να ιδρώνει περισσότερο. Η ενυδάτωση, ενδεχομένως να βοηθήσει το να μην ΄΄ανεβάσει΄΄

θερμοκρασία το σώμα μας και να μας κρατήσει ενεργητικούς. Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60% νερό για τους άνδρες και 50% περίπου για τις γυναίκες. Παίζουν ρόλο φυσικά και άλλοι παράγοντες, όπως η δραστηριότητα, η ηλικία, η διατροφή αλλά σε γενικές γραμμές αυτά είναι τα ενδεικτικά ποσοστά.

8.Αλκοόλ

Φτάσαμε σ’ένα ιδιαίτερο κομμάτι της καλοκαιρινής διατροφής. Το αλκοόλ, είναι μία ευχάριστη διέξοδος κι ένα βήμα προς την κοινωνικοποίηση. Το ποτό μας χαλαρώνει κι αφήνουμε πίσω σκέψεις που πιθανόν μας δημιουργούν δυσαρέσκεια ή μας φορτίζουν. Η μεγάλη ή αλόγιστη όμως κατανάλωση έχει σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό μας. Εκτός από τις γνωστές βλάβες στο ήπαρ και την εξαρτησιογόνο δράση του, το αλκοόλ αυξάνει και το σωματικό βάρος. Όταν καταναλώνεται, καίγεται πρώτα ως πηγή καυσίμου  πριν το σώμα χρησιμοποιήσει ο,τιδήποτε άλλο. Αυτό περιλαμβάνει την γλυκόζη από τους υδρογονάνθρακες ή τα λιπίδια από τα λίπη. Όταν το σώμα χρησιμοποιεί αλκοόλ ως κύρια πηγή ενέργειας, η περίσσεια γλυκόζης και λιπιδίων καταλήγουν, δυστυχώς ,ως λιπώδης ιστός ή λίπος. Επίσης είναι γνωστό πως η κατανάλωσή του συνοδεύεται και από φαγητό είτε στα γεύματα είτε και στα απεριτίφ .Φυσικά μία μερίδα αλκοόλ για τις γυναίκες και δύο μερίδες ακλοόλ για τους άντρες ημερισίως, είναι επιστημονικά αποδεκτό. Ο τρόπος που θα το διαχειριστεί ο καθένας, είναι καθαρά προσωπικός. Παρόλα αυτά ας σκεφτούμε λοιπόν την επόμενη φορά που θα προχωρήσουμε σ’ ένα επιπλέον ποτό.

To άρθρο είναι ενημερωτικό. Σε καμιά περίπτωση δεν προσπαθεί να κατευθύνει και φυσικά δεν προσπαθεί να ανησυχήσει. Το καλοκαίρι, οι διακοπές είναι ό,τι περιμένουμε ολόκληρο χειμώνα. Τα δύο χρόνια του εγκλεισμού, λόγω της πανδημίας, ήταν δύσκολα για πολλούς. Ας απολαύσουμε τις χαρές του κι ας ξεκουράσουμε με τον καλύτερο τρόπο το σώμα και το πνεύμα .

Κρατήστε το πρόσωπό σας στο ήλιο και δεν θα δείτε ποτέ σκιές

Helen Keller

ΠΗΓΕΣ:

PubMed

Oxford University