Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή της γυναίκας, είναι το τέλος εμμήνου ρύσης. Κοινώς η εμμηνόπαυση. Είναι η χρονική στιγμή κατά την οποία σταματά η περίοδος στις γυναίκες. Συμβαίνει συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 45-55.Η περίοδος που οδηγεί στην εμμηνόπαυση είναι η κλιμακτήριος.

Τι συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση;

Κατά την διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η μυϊκή μάζα μειώνεται, ο ρυθμός απώλειας του ασβεστίου είναι μεγαλύτερος, η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει αστάθεια, το φαινόμενο της κατακράτησης είναι πιο συχνό, υπάρχουν εξάψεις, εφιδρώσεις λόγω της απώλειας των οιστρογόνων.

Και εννοείται πως υπάρχουν και εναλλαγές στην διάθεση.

Θα έλεγε κάποιος, πως είναι ένα βαρύ φορτίο η εμμηνόπαυση. Παρόλα αυτά όμως, υπάρχει βοήθεια από την επιστήμη. Ιατρική, διατροφική, ψυχο

λογική. Σ ‘αυτό το άρθρο ,θα προσεγγίσουμε την διατροφική βοήθεια που μας προσφέρεται.

Φυτικά οιστρογόνα

Τα φυτικά οιστρογόνα, ονομάζονται επίσης και φυτοιστρογόνα, είναι επαρκώς παρόμοια με τα ανθρώπινα οιστρογόνα. Η τακτική και επαρκής κατανάλωσή τους, μπορεί να έχει ήπια επίδραση που μοιάζει με τα οιστρογόνα. Έτσι καθώς μειώνονται στον οργανισμό, δίνουν ένα σημαντικό βοήθημα.

Για ορισμένες γυναίκες αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ικανά να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ιδιαίτερα των εξάψεων.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι:

  • Μπορεί να χρειαστούν 2-3 μήνες για να φανούν τα οφέλη των φυτικών οιστρογόνων.
  • Φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα σε ορισμένες γυναίκες από άλλες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στις διαφορές στα βακτήρια του εντέρου.
  • Η κατανάλωση φυτικών οιστρογόνων πολλές φορές την ημέρα, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με μια μεγαλύτερη δόση.
  • Τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικά οιστρογόνα(όπως η σόγια και ο λιναρόσπορος κ.α.)είναι επίσης φιλικά προς την καρδιά, επομένως αξίζει να συμπεριληφθούν στο καθημερινό διατροφολόγιο. Προϊόντα σόγιας εμπλουτισμένα με ασβέστιο όπως γάλα, γιαούρτι και με λιναρόσπορο καθώς και φασόλια edamame είναι ιδανικό να συμπεριλαμβάνονται 2-3 φορές την ημέρα πριν φτάσει κάποιος να επιλέξει συμπληρώματα διατροφής.

Υγεία της καρδιάς.

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι η κατάλληλη διατροφή. Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

  • Αλλάζουμε από τα κορεσμένα λιπαρά σε ακόρεστα, μειώνοντας τα λιπαρά κρέατα, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, επιλέγοντας γαλακτοκομικά και τυριά με χαμηλά λιπαρά.
  • Τα ψητά ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά, εκτός από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις φυτικές ίνες, περιέχουν αντειοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς.
  • Περιορισμό στο αλάτι ,τα επεξεργασμένα σάκχαρα, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά.
  • Καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, δημητιακά πρωϊνού, βρώμη.

Υγεία των οστών

Από την ηλικία των 35 περίπου, το ασβέστιο από τα οστά μας ελαττώνεται σιγά σιγά. Κατά την εμμηνόπαυση, εφόσον έχουμε απώλεια των οιστρογόνων, αυξάνεται και ο ρυθμός απώλειας ασβεστίου, γεγονός που ενδέχεται να φέρει πιο κοντά τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Σημαντική για την υγεία των οστών φυσικά είναι και η βιταμίνη D.Ο οργανισμός μας την δημιουργεί εφόσον εκτείθεται το δέρμα μας στο ηλιακό φως.

  • Καταναλώνουμε προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο. Οι ομάδες των γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.
  • Φυτικές τροφές με ασβέστιο είναι τα λευκά φασόλια, τα αποξηραμένα σύκα, τα αμύγδαλα, τα μαυρομάτικα φασόλια, μπρόκολο, πορτοκάλια
  • Για την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου ,συνίσταται και κατανάλωση τροφών με βιταμίνη D όπως λιπαρά ψάρια, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωϊνού, εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα όπως σόγιας, βρώμης.

Αύξηση βάρους.

Κατά την εμμηνόπαυση, εφόσον μειώνεται η μυϊκή μάζα, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ο οργανισμός λιγότερες θερμίδες. Μια γενική αρχή είναι η αύξηση σωματικής δραστηριότητας. Οι δραστηριότητες αντίστασης, όπως η χρησή βαρών, είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την διατήρηση όσο και για την δημιουργία μυϊκής μάζας.

Επίσης χρειάζεται προσοχή στο μέγεθος της μερίδας .Αν το σωματικό βάρος είναι ήδη αυξημένο, χρειάζεται μια αλλαγή στη διατροφική καθημερινότητα της γυναίκας.

Καφεΐνη και αλκοόλ

Τόσο το αλκοόλ όσο και η καφεΐνη, μπορούν να επιδεινώσουν τις εξάψεις. Αξίζει να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε την πρόσληψη της καφεΐνης από ποτά όπως καφέ, τσάϊ, αναψυκτικά τύπου κόλα .Προϊόντα decaf (ντεκαφεΐνέ) καθώς και σκόνη από μανιτάρι Γανόδερμα (https://examine.com/supplements/reishi/)

Επίλογος

Η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέλος της θηλυκότητας. Η γυναίκα δεν σταματά να είναι γυναίκα επειδή ήρθε αυτή η περίοδος στην ζωή της. Ναι, είναι αλήθεια πως χρειάζεται προσπάθεια. Για πόσα πράγματα όμως προσπαθούμε καθημερινά; Ένας λόγος σημαντικός είναι η υγεία μας! Κάθε προσπάθεια για έναν πιο υγιή τρόπο υγείας και ευεξίας, λιγοστεύει τα συμπτώματα. Η βοήθεια από ειδικούς

(Διατροφής, Άσκησης, Ψυχοθεραπείας, Γυναικολόγος) προσφέρει τα εφόδια που έχει ανάγκη η γυναίκα σ’αυτή την περίοδο της ζωής. Η μεγαλύτερη βοήθεια όμως έρχεται από την οικογένεια! Εξηγούμε στην οικογένειά μας τι μας συμβαίνει και ζητάμε βοήθεια.

Kλείνω το άρθρο με μια ανάλαφρη ματιά στην πλευρά της εμμηνόπαυσης:

Δεν έχω εξάψεις και κοκκίνισμα στα μάγουλα. Κάνω μικρές ιδιωτικές διακοπές σε σχεδον τροπικές συνθήκες

ΠΗΓΕΣ:

BDA
BRITISH NUTRITION FOUNDATION

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ