Ψάχνοντας τρόπους για να διαχειριστεί κάποιος το βάρος του, ανακαλύπτει-με την τεράστια πια βοήθεια της τεχνολογίας-καινούριες και παλιές μεθόδους να δημιουργούν μία νέα τάση ή μόδα. Φυσικά όσο πιο απλή είναι η μέθοδος, τόσο πιο προσιτή φαίνεται να είναι στο κοινό.
Σήμερα θα δούμε έναν από τους δύο τρόπους διαχείρισης βάρους ,όσον αφορά την απώλεια κιλών. Ο ένας είναι ένα ειδικό καθεστώς καύσης λίπους(χημική δίαιτα) ή μειώνοντας την πρόληψη θερμίδων. Με αυτό θα ασχοληθούμε σ’ αυτό το άρθρο.
Η απώλεια βάρους είναι μία διαδικασία που εκτός από το σώμα, λαμβάνει μέρος ενεργά και το μυαλό(έχουμε μιλήσει παλαιότερα για το Coaching Διατροφής).
Μία διατροφή χαμηλών θερμίδων είναι ένα δομημένο πρόγραμμα γευμάτων, που σκοπός του είναι να περιορίσει την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων. Ο στόχος είναι μακροπρόθεσμα, να διατηρηθεί το επιθυμητό βάρος, παρά να επιτελεσθεί μία γρήγορη απώλεια κιλών και να επιφορτωθεί ο ενδιαφερόμενος με άλλη μία αποτυχία.
Γενικά, όταν αποφασίζει κάποιος να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, θεωρείται δεδομένη η πειθαρχία και η επίτευξη του στόχου.
Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό το διατροφικό μοντέλο, κάποιος χρειάζεται να καταναλώσει 1.200 με 1.500 θερμίδες καθημερινά, δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κιλών. Δεν χρειάζεται και πολλή μελέτη για να καταλάβει κάποιος…..περισσότερες θερμίδες=περισσότερο βάρος…..λιγότερες θερμίδες=απώλεια βάρους. Εύκολο; Κατανοητό; Φυσικά!!!Υπάρχει όμως κι ένα αλλά…
Αν και αποτελεσματική και σχετικά εύκολη η δίαιτα των χαμηλών θερμίδων, απαιτεί θέληση(όπως κάθε αλλαγή διατροφικών συνηθειών) και το κυριότερο, να είναι ασφαλής. Τι σημαίνει ασφαλής; Σημαίνει τα γεύματα που καταναλώνονται, να έχουν τις επαρκείς θερμίδες για να τροφοδοτούν το σώμα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά(μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά).
Για να ξεκινήσετε μία τέτοια διατροφή ,καταρχήν θα χρειαστεί ένας ιατρικός έλεγχος. Φυσικά ,σε κάθε αλλαγή που πρόκειται να κάνετε σχετικά με την διατροφή σας, είναι θεμιτό να κάνετε κι έναν ιατρικό έλεγχο. Εφόσον δεν προκύπτουν προβλήματα υγείας, τα πράγματα είναι απλά.
Το κλειδί είναι να γίνουν τα γεύματα σας βιώσιμα μακροπρόθεσμα, ενσωματώνοντας σ’ αυτά υγιεινά, ολόκληρα τρόφιμα, χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ό,τι είναι απαραίτητο για το σώμα σας. Ενδεχομένως, το καλύτερο που θα έχετε να κάνετε, είναι να αφήσετε το σώμα σαςνα προσαρμοστεί σταδιακά στα νέα διατροφικά δεδομένα. Να θυμάστε ότι πρόκειται για μία αλλαγή στον τρόπο ζωής κι όχι μία γρήγορη λύση. Η βοήθεια του ειδικού είναι σημαντική στα πρώτα βήματα.
Τι μπορείτε να καταναλώσετε
- Φρούτα και λαχανικά
- Άπαχες πρωτεΐνες
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
- Προϊόντα ολικής άλεσης
- Βότανα και μπαχαρικά
Τι να περιορίσετε
- Επεξεργασμένους υδατάνθρακες
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
- Ροφήματα με ζάχαρη
Φυσικά, η διατροφή αυτή δεν είναι πανάκεια. Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Πλεονεκτήματα
- Προσβασιμότητα. Φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στα μανάβικα, στην λαϊκή αγορά, στο σούπερ μάρκετ.
- Αποτελεσματικότητα. Η δίαιτα των χαμηλών θερμίδων, θεωρείται αρκετά αποτελεσματική όταν γίνεται σωστά. Όπως έχουμε προαναφέρει, θα χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής. Η σωματική άσκηση ,είναι ένα από τα επιπλέον που χρειάζονται.
- Ασφάλεια. Εφόσον τηρούνται οι κατάλληλες προδιαγραφές ,η δίαιτα αυτή θεωρείται ασφαλής.
Μειονεκτήματα
- Αίσθημα πείνας. Αρχικά, η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων απ’ ότι συνήθως μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα πείνας όλη την ώρα, ιδιαίτερα αν το φαγητό σας παρέχει μικρή ή καθόλου θρεπτική αξία.
- Μέτρηση θερμίδων. Τον πρώτο καιρό, φαίνεται να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Υπάρχουν όμως συμβουλές που ο coach σας θα δώσει, για να σας βοηθήσει.
- Είναι για ορισμένους ανθρώπους. Αυτή η διατροφική κίνηση ,μπορεί να μην αποδειχθεί κατάλληλη για ορισμένους ανθρώπους. Μιλήστε με το ειδικό για να σας το επιβεβαιώσει ή να το απορρίψει.
Η μείωση θερμίδων ,μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους. Αυτό όμως που χρειάζεται να κάνει όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την διατροφή είναι να είναι έτοιμος,με στόχο και φυσικά με την συμβολή των ειδικών Υγείας.
”Σεβαστείτε τον εαυτό σας περισσότερο απ’ όλα”
Πυθαγόρας
ΠΗΓΕΣ:
www.episkepsy.gr
