Εστιάζοντας στο γυναικείο πληθυσμό και τη σχέση της γυναικείας σεξουαλικότητας με το αλκοόλ, αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι ένα θέμα περιορισμένου προβληματισμού μιας και το αλκοόλ συχνά παρορμητικά συνδέεται με τους άνδρες. Είναι γεγονός στη σημερινή κοινωνία πως μεγάλο ποσοστό των γυναικών καταναλώνουν αλκοόλ και δεν είναι μικρό το ποσοστό εκείνων που ξεφεύγουν των ορίων και το υπερκαταναλώνουν.
Οι λόγοι που οδηγούν το γυναικείο πληθυσμό στην υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών δεν διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό από εκείνους των ανδρών. Με το ενδιαφέρον εστιασμένο στη σεξουαλικότητα, έρευνες καταλήγουν πως οι γυναίκες επιλέγουν να καταναλώσουν αλκοόλ στοχεύοντας σε ενισχυμένα σεξουαλικά συναισθήματα (όπως η διέγερση και ο πόθος) και απενοχοποιημένες σεξουαλικές συμπεριφορές. Δείγμα γυναικείου πληθυσμού ισχυρίζεται πως η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ έχει θετικό αντίκτυπο στα σεξουαλικά συναισθήματα και μειώνει τις αναστολές, κάνοντας τη σεξουαλική επαφή πιο εύκολη και διασκεδαστική διαδικασία. Παρόλα αυτά, μελέτες δείχνουν πως το αλκοόλ καταστέλλει τη σεξουαλική ανταπόκριση, αφού δυσκολεύει την κορύφωση λόγω μειωμένης ροής του αίματος στην γεννητική περιοχή. Η αντίθεση αυτή μπορεί να οφείλεται στην πιθανότητα το αλκοόλ να μην δημιουργεί στην πραγματικότητα σεξουαλική διέγερση και άρση των αναστολών, αλλά να λειτουργεί ως “placebo”· οι προσδοκίες που έχει κάποιος από την κατανάλωση αλκοόλ είναι θετικές πεποιθήσεις για την επίδραση που αυτό έχει στη συμπεριφορά και τη λειτουργία του ως “διαμεσολαβητής” σε κοινωνικές καταστάσεις και όχι πραγματικές συνθήκες.
Ένας ακόμα παράγοντας που φαίνεται συχνός μεταξύ εκείνων που ωθούν τις γυναίκες σε κατάχρηση του αλκοόλ είναι προϋπάρχουσες διαταραχές στη σεξουαλική τους επιθυμία. Παράδειγμα η απώθηση σεξουαλικών συναισθημάτων με ανασταλτικές σκέψεις, η αποφυγή πιο προσωπικών στιγμών λόγω άγχους μήπως περιλαμβάνουν σεξουαλική επαφή, δυσκολία στη συζήτηση με τον παρτενέρ για τη σεξουαλική τους ζωή, εχθρότητα από και προς τον παρτενέρ, είναι μερικέες από τις διαταραχές της σεξουαλικής επιθυμίας που μπορεί να βιώνει μια αλκοολική γυναίκα. Το ποτό συμβάλει στην υπέρβαση των παραπάνω συνθηκών και τις κάνει ανεκτές.
Μια επιπλέον δύσκολη συνθήκη που αξίζει να αναφερθεί, αφορά τις ομοφυλόφιλες γυναίκες, οι οποίες φαίνεται σε μεγάλο ποσοστό να έρχονται αντιμέτωπες με τον αλκοολισμό. Σε αυτή την περίπτωση, η ώθηση σε αυτό το μέσο “διαφυγής” δίνεται από το κοινωνικό στίγμα και τις διακρίσεις που στοχεύουν τις γυναίκες αυτού του σεξουαλικού προσανατολισμού. Δεν είναι καθόλου σπάνιο επίσης, το αλκοόλ να κατευνάζει το άγχος που έχουν οι ομοφιλόφυλες γυναίκες για να παρουσιάζονται ως “στρέιτ” στην οικογένειά τους λόγω του φόβου της μη αποδοχής. Η οικογένεια και οι κοινωνικές καταβολές, λοιπόν, αντί να λειτουργούν υποστηρικτικά έχουν σε αρκετές περιπτώσεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Οικογένεια και κοινωνία μάλιστα συχνά “πιέζουν” και τις ετεροφιλόφυλες γυναίκες προωθώντας τον παραδοσιακό ρόλο της γυναίκας που είναι να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια. Συνεπώς, η οποιαδήποτε απόκλιση από το παραδοσιακό πρότυπο γυναίκας μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού κλειού γύρω από μια γυναίκα, η οποία βρίσκει καταφύγιο στο αλκοόλ.
Τέλος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει κατευναστικά για μια γυναίκα έπειτα από μια σεξουαλική επίθεση. Η σχέση της σεξουαλικής επίθεσης με το αλκοόλ, πέρα από τον κατευναστικό ρόλο του τελευταίου, είναι πιο διευρυμένη. Έρευνες δείχνουν πως το 50% των σεξουαλικών επιθέσεων σχετίζονται με κατανάλωση αλκοόλ από το θύτη, το θύμα ή και από τους δύο. Μια γυναίκα σε κατάσταση μέθης έχει μειωμένες άμυνες, μειωμένη αντίληψη κινδύνου και διαστρεβλωμένη εικόνα για την πραγματικότητα. Αυτό γίνεται συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεθυσμένους παραβάτες που επιλέγουν να την κακοποιήσουν σεξουαλικά.
Το αλκοόλ, πέρα από το ρόλο του αρωγού σε δύσκολες καταστάσεις, δημιουργεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερκατανάλωσης. Μερικές από αυτές είναι η δυσκολία στη σεξουαλική διέγερση και κορύφωση, η ανοργασμικότητα, η δυσπαρεύνια (επώδυνη σεξουαλική επαφή) και ο κολπισμός (αυτόματη αντίδραση κολπικών μυών με ακούσιες συσπάσεις, που προκαλούν πόνο, στον φόβο της κολπικής διείσδυσης). Σημαντικό να αναφερθεί είναι πως όλα τα παραπάνω επιδέχονται θεραπείας.
Είναι σημαντικό, οι γυναίκες και όχι μόνο να μπορούν να αναγνωρίσουν ποια ανάγκη τις ωθεί στην υπερκατανάλωση αλκοόλ. Τα αλκοολούχα ποτά παρέχουν μια προσωρινή και επικίνδυνη για την υγεία διαφυγή από βαθύτερα προβλήματα. Η συνειδητοποίηση της ανάγκης που καλύπτεται είναι το πρώτο βήμα για να αναζητηθούν πιο υγιείς τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών οποιασδήποτε φύσεως.
“Πάν μέτρον άριστον”
Κλεόβουλος ο Λίνδιος, Ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας
ΠΗΓΕΣ:
Επιμέλεια κειμένου:
Μανδηλαρά Χρύσα
Ψυχολόγος
