”Το παράκανα με το φαγητό……θα αρχίσω γυμναστική και θα προσέξω την διατροφή μου……μόλις ρυθμίσω κάποια θέματα ,θα ξεκινήσω”
Πόσες φορές το έχουμε ακούσει από άλλους και πόσες φορές ακούσαμε τον εαυτό μας να το μονολογεί….
Συνήθως ,αυτή η συζήτηση, γίνεται μετά από περιόδους διακοπών, γιορτών, αγοράς ενός ρούχου, που ενώ μας αρέσει ,δεν μας εφαρμόζει όμορφα, μετά το πέρας της χειμερινής περιόδου.
Καταλαβαίνω, πως έχουμε φτιάξει μία ζωή με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεμάτα προγράμματα, προθεσμίες που πρέπει να τις προλάβουμε. Το να κατευθυνθούμε σ’ ένα πνεύμα προσωπικής αλλαγής δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία μας, μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο που πρέπει να αναλάβουμε.
Ωστόσο, η πραγματικότητα μας λέει πως δύσκολα θα συγχρονιστεί η ρύθμιση των θεμάτων που μας απασχολούν, με την προσπάθεια αλλαγής μας σ’ έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Όσο λοιπόν αναζητά κανείς τις αλλαγές, τόσο θα εμφανίζονται δυσκολίες, που ορισμένες φορές είναι καθημερινού τύπου και αντιμετωπίσημες. Αυτή λοιπόν η αναβλητικότητα, απλώς σαμποτάρει τους ενδεχόμενους στόχους για ρύθμιση του βάρους.
Γιατί συμβαίνει;
Ας ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Η νοοτροπία που αντηχεί, είναι το ”όλα ή τίποτα”. Αν δεν λυθεί το τάδε θέμα ,δεν θα καταφέρω να ξεκινήσω το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που χρειάζομαι. Η προσέγγιση του όλα ή τίποτα ,ίσως και να δηλώνει μία μορφή τελειομανίας. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει ρεαλιστική οπτική. Τίποτα δεν αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη. Πόσο μάλλον να εναρμονιστεί στην καθημερινότητα, ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
Ένας άλλος λόγος, είναι η ύπαρξη του φόβου της αποτυχίας. Για όποιον έχει στόχο την απώλεια βάρους, υπάρχει μία περίεργη, αλλά κοινή, διχοτόμηση….θέλουν ένα σχέδιο που να είναι απλό ,αλλά νιώθουν πως πρέπει να κάνουν κάτι ακραίο για να δουν αποτέλεσμα.
Έτσι δεσμεύονται σ’ ένα πρόγραμμα με το οποίο ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους. Πείθονται, συνήθως μονολογώντας, ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι πλήρης για να αξίζει αυτό. Έτσι ,έχουν αποφασίσει στο μυαλό τους ,ότι η αλλαγή είναι μία τιτάνια προσπάθεια, η επιτυχία φαίνεται πολύ μακριά κι έτσι νιώθουν ,πριν ξεκινήσουν ακόμα, την αποτυχία να χτυπάει την πόρτα.
Η ανυπομονησία είναι ένας επιπλέον λόγος. Πολλοί έχουν δοκιμάσει βραχυπρόθεσμους τρόπους διατροφικών αλλαγών, έτσι ώστε να φτάσουν ταχύτερα στον τελικό στόχο ……της απώλειας κιλών. Το θέμα όμως είναι η διάρκεια μίας υγιεινής διατροφής και άσκησης.
Τι λένε οι επιστήμονες
Σύμφωνα με Γερμανούς νευροεπιστήμονες ερευνητές, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι ενσωματωμένη στον εγκέφαλο ορισμένων ανθρώπων κι όχι προϊόν ελαττωματικού χαρακτήρα.
Στο Πανεπιστήμιο του Ruhr στο Bochum στη Γερμανία, τον Αύγουστο του 2018,μία ομάδα επιστημόνων, έκανε μία έρευνα, χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία, γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να αναβάλλουν, αντί να ενεργούν αμέσως.
Η συγγραφέας της μελέτης Caroline Schluter δήλωσε: ”Ενώ μερικοί άνθρωποι τείνουν να αναβάλλουν εργασίες, άλλοι καταφέρνουν εύκολα να τις αντιμετωπίσουν άμεσα”.
Εντόπισαν δύο περιοχές του εγκεφάλου των οποίων το μέγεθος και οι λειτουργικές συνδέσεις σχετίζονται με το πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ελέγξει τις ενέργειές του. Με λίγα λόγια ,σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η θεωρία των ερευνητών έχει ως εξής: ”Τα άτομα με μεγαλύτερο όγκο αμυγδαλής, μπορεί να έχουν μεγαλύτερο φόβο για τις αρνητικές συνέπειες μίας ενέργειας-διστάζουν και αναβάλλουν πράγματα”*
Και τώρα τι
Υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτή η κατάσταση; Ναι, υπάρχει. Φτάνει να είναι κάποιος έτοιμος .Το πρώτο απ’ όλα είναι η αποδοχή της ανυπαρξίας της τέλειας στιγμής. Τέλεια στιγμή είναι η απόφαση να αλλάξει κάποιος από μέσα προς τα έξω. Τα προβλήματα της καθημερινότητας ,οι εργασιακές προθεσμίες έχουν την θέση που τους έχουμε δώσει στη ζωή μας. Μήπως ήρθε η ώρα να δώσουμε επαρκή και διαρκή χώρο στην προστασία της υγείας μας; Η τέλεια στιγμή είναι ΤΩΡΑ!
Ένα έξυπνο τρυκ είναι η καταγραφή της προόδου καθημερινών επιτυχιών τόσο στην διατροφή όσο και στην άσκηση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζει κάποιος τις νίκες του.
Πρόκειται λοιπόν για μία κατάσταση, που φαίνεται να βρίσκει πολλούς να συμφωνούν με την ύπαρξή της .Υποθέτω πως αρκετοί ,διαβάζοντας τα παραπάνω, είδατε τον εαυτό σας. Ας του δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία ,καταρχήν να το παραδεχτεί και στην συνέχεια-αν αντιμετωπίσει δυσκολία-να έρθει σε επαφή με έναν ειδικό σε θέματα που αφορούν την διαχείριση αυτής της κατάστασης.
Η αναβλητικότητα, συνήθως καταλαμβάνει την καθημερινότητα σε αρκετές περιπτώσεις κι όχι μόνο στο θέμα της διατροφής.
Ανεξάρτητα, επομένως, από το ποιός είναι λόγος για την αναβολή, να θυμάστε ότι η υγεία και η ευεξία αξίζουν πάντα να αποτελούν προτεραιότητα. Κάθε μέρα παρουσιάζεται με την ευκαιρία να κάνετε επιλογές σχετικά με την διατροφή, την νοοτροπία, την κίνηση και τον τρόπο ζωής σας….κι αν ακόμα δεν κάνετε την τέλεια επιλογή, μπορείτε πάντα να επιλέξετε καλύτερα από χθες.
”Σ’ όλους τους ανθρώπους έχει δοθεί η αυτογνωσία και η σωφροσύνη”
Ηράκλειτος
ΠΗΓΕΣ:
PubMed
University of Ruhr
*Πώς διαφέρει ο εγκέφαλος των αναβλητικών και των πράττόντων – Newsportal – Ruhr-Universität Boch
Πώς διαφέρει ο εγκέφαλος των αναβλητικών και των πράττόντων – Newsportal – Ruhr-Universität Boch
Η ερευνητική ομάδα του Μπόχουμ: Onur Güntürkün,Caroline Schlüter, Erhan Genç και Marlies Pinnow (από αριστερά) © RUB, Marquard Είναι διαταραγμένη η αλληλεπίδραση μεταξύ της αμυγδαλής και του ραχιαίου ACC)
